Spomladanski zagon bazena» Kako pripravim bazen na ponovno delovanje?

Po končani zimi in mirovanju bazena je potrebno bazen ponovno pripraviti na novo kopalno sezono. Priprava bazena je odvisna od tega kako ste jeseni bazen pripravili na zimo (odkrit ali pokrit bazen, itd...). V kolikor ste na bazen "pozabili" takoj po končani kopalni sezoni bo potrebno nekoliko več dela. Pred pripravo bazena za novo kopalno sezono je dobro ponovno prebrati Navodila za uporabo bazena, ki ste jih dobili ob gradnji bazena, da si osvežite spomin.

POMOČ: V primeru, da katerega od izrazov, ki so uporabljeni v spodnjem besedilu ne poznate, si oglejte SLOVAR IZRAZOV
 

 

Kdaj je najbolje da bazen spet pripravim na delovanje ?

Vsekakor je najbolje, da se bazen pripravi na delovanje čim prej v prvih spomladanskih dneh konec marca ali v aprilu in ne čakate, da vas prehitijo vroči dnevi, ki so lahko že v začetku maja. To je še posebej pomembno pri bazenih, ki so bili preko zime odkriti in delno ali popolnoma napolnjeni z vodo. Tudi pri bazenih, ki so pokriti z bazensko streho (pomične teleskopske bazenske strehe) je zelo važno, da bazen čim prej spet vključite v pogon, saj se voda pod bazensko streho zelo hitro segreje že ob prvih spomladanskih sončnih žarkih.

Ali je nujno da vsako leto ob zagonu bazena zamenjam vodo ?

Vsekakor je priporočljivo, da vsako leto zamenjate vodo v bazenu, ni pa to nujno. To še posebej to velja za domače bazene katere uporablja le malo kopalcev.

Načeloma lahko ostane voda v bazenu brez menjave 3-4 leta. To je pomembno tam, kjer vode ni dovolj in se za bazen uporablja kapnica ali pa je potrebno vodo dovažati z gasilci. V kolikor vode ne menjate vsako leto tudi varčujete z vodo, kar tudi ni zanemarljivo. Vsekakor pa tudi , če vode ne menjate se voda v bazenu v plavalni sezoni deloma zamenja saj veliko vode izhlapi in zato se bazen dopolnjuje s svežo vodo iz vodovoda.

Osnovni pogoj, da voda ostane v bazenu še eno kopalno sezono pa je, da ste jeseni pravilno pripravili bazen na prezimovanje in ste bazen pokrili s pokrivalom brez luknjic (pri bazenskih strehah pa še s temnim pokrivalom) in je voda v bazenu ostala čista in brez alg. Takšna voda lahko ostane v bazenu še eno sezono.

Kako se razlikuje postopek za ponovni zagon bazena glede na vrsto in opremo bazena ?

Velikih razlik med pripravo bazen na zagon glede na vrsto bazena ni. Ne glede na to ali je bazen klasični betonski, liner, poliestrski ali inox, je priprava bazena skoraj vedno enaka. Razlika nastane le pri pripravi vode za naslednjo sezono, saj se postopek pri sveži vodi razlikuje od postopka priprave pri že uporabljani vodi v bazenu.

Osnovni postopki za zagon bazena:

 • odkriti bazen in pospraviti zimsko opremo (zimsko pokrivalo, zaščitni plovci,...)
 • čiščenje bazena (pri polnem bazenu samo temeljito sesanje dna in sten, pri praznem pa temeljito čiščenje)
 • ponovna namestitev vseh naprav v strojnici (v kolikor ste jih jeseni demontirali in temeljit pregled vseh strojnih in električnih naprav in instalacij v strojnici
 • polnjenje bazena z vodo in ponoven zagon vseh naprav - kemijska obdelava vode

Razlike pri pripravi vode v bazenu so glede na način dezinfekcije. V kolikor vodo v bazenu uravnavate ročno ni nekih posebnih priprav. V primerih, da imate nameščene avtomatske centrale ali dozirne naprave je nujno potrebno pred zagonom kontrola delovanja teh central ter umerjanje sond (za pH, Redox in prosti klor). Pri sistemih za dezinfekcijo s soljo (solinatorji) je potrebno pregledati poleg same naprave tudi celico za elektrolizo in v kolikor se je na kovinskih rezilih nabral vodi kamen, ga odstranite pred vključitvijo naprave.

Kateri material potrebujem?

1.)

ČISTILA:

Čistilo za čiščenje vodnega kamna

 
 Čistilo za generalno čiščenje bazenov 
 Posebno čistilo za PVC folijo 
2.)MEHČANJE VODE
3.)

pH REGULATORJI:

-  pH minus

-  pH plus

4.)

SUNKOVITO KLORIRANJE (šok klor)

Klor granulat za sunkovito kloriranje
na primer: KLOR OXY SHOCK
ali KLOR GRANULAT
in podobno

5.)

ALGICIDI

Izbirate lahko med običajnimi ali nepenečimi algicidi

6.)

DEZINFEKCIJA:

- Klorove tablete

- Tabletirana sol, pri bazenih s solinatorji

- Stabilizator klora (potreben pri uporabi tekočega klora ali dezinfekcijo s soljo)

Možni pa so tudi različni brezklorni sistemi dezinfelcije vode, na primer z "aktivnim kisikom", itd...

 

7.)

RAZLIČNI REZERVNI DELI

Spomladi ob zagonu bazena je čas za zamenjavo morebiti poškodovanih delov: koški skimmerjev in črpalk, pokrovi in lopute skimmerjev, različni O rinki in tesnila, itd...

Celoten seznam rezervnih delov za bazensko opremo najdete na povezavi:
Rezervni deli za bazen

8.)

MOREBITNA DODATNA OPREMA, ki je še nimate, kot je na primer:

- Termo pokrivalo za pokritje bazena

 - Navijalec za termo pokrivalo

Postopek priprave vode v bazenu

V kolikor ste se odločili za zamenjavo vode v bazenu, bazen najprej izpraznite in očistite vodni kamen s posebno tekočino KERAKLIN F. Organsko umazanijo odstranite z POTZ 000. Pri bazenih s PVC folijo, le -to očistite z DELICLEAN čistilom. Očistite tudi nesnago iz ohišij luči (snamete vgrajeno luč iz ohišja), protitokov, različnih vgradnih elementov za dodatne naprave (slapovi, masaže, itd...), talni odtoki, pri prelivnih bazenih tudi prelivni klanali in kompenzacijski bazeni, itd....

Priporočamo da očiščen in suh bazen temeljito prešpricate z razredčenim algicidom ALBA SUPER. Na ta način bo na stenah bazena nastal tanek zaščitni film, ki bo še dodatno ščitil bazen pred algami. Še posebej izdatno pršpricajte vse vogale, odprtine skimmerjev, v ohišja luči, otd...

Ko se algicid popolnoma posuši, bazen napolnite z vodo. Najboljša je voda iz vodovoda. V kolikor boste bazen polnili s kapnico priporočamo, da ga polnite s kapnico le do 1/2 preostanek pa z vodo iz vodovoda. V kolikor vam vodo pripeljejo gasilci se pozanimajte od kod je ta voda.

Ko je bazen napolnjen z vodo morate najprej preveriti pH vrednost vode. Idelana pH vrednost je odvisna od vrste bazena:

 • poliestrski bazeni in bazeni s folijo pH med 7,0 in 7,4 ppm
 • betonski bazeni in pa bazeni, ki imajo dezinfekcijo s soljo (sloinatorji) pH med 7,4 in 7,6

Opomba: Ph za začetek uravnajte ročno! To storite tudi če imate nameščene avtomatske centrale ali dozirke, saj boste te naprave vključili šele po pripravi bazenske vode

Nato priporočamo, da vodo obdelate s primerno količino nevtralizatorja apnenca (CALZESTAB EISEN EX), s katerim deloma izločite apnenec in preprečite izločanje železa in nalaganje apnenca na bazenske stene. To je še posebno važno tam kjer imate zelo trdo vodo. Priporočamo da predpisano količino nevtralizatorja vlivate v bazen v več dnevnih presledkih in da med tem časom ne klorirate vode. Na začetku postopka voda v bazenu lahko postane motna, vendar se čez nekaj dni zbistri. Takrat morate temeljito izprati bazenski filter, da odplaknete apnenec, ki se je nabral v filtru kot bela gošča.

Po končanem postopku mehčanja vode izvedite šok klorirnje bazenske vode s klor granulatom ali posebnimi klori za hitro dezinfekcijo (CHLOR-OXY-SHOCK)

Ko vrednost klora v bazenu pade na običajno vrednost med 0,6 do 1,0 ppm začnite z običajnim načinom dezinfekcije, kot ste jo bili vajeni. To je lahko ročni način s korovimi tabletami ali dezinfekcijo s soljo (dodati morate v vodo potrebno količino soli) ali pa vključite nameščene dezinfekcijske centrale, vse skladno z navodili za posamezne naprave, ki ste jih dobili ob nakupu.

Kopanje in plavanje ...

Bazen ste uspešno pripravili za novo sezono. Da bo kopanje v bazenu vedno v užitek, redno kontrolirajte pravilno pH vrednost vode in redno dodajajte dezinfekcijsko sredstvo (klor) in algicid.

Vedno se ravnajte po navodilih na embalaži sredstev, ki jih uporabljate. Vedno imejte doma pri roki nekaj rezervnih sredstev za nego vode, saj se ponavadi z bazensko vodo kaj zgodi ravno takrat ko so vse trgovine zaprte.

Osnovni artikli ki so nujni v "bazenski apoteki":

 • pH minus granulat
 • pH plus granulat
 • Klor granulat
 • Nevtralizator klora (CHLORKILL)
 • Algicid

Količina teh artiklov je odvisna od velikosti bazena.

Opomba: V kolikor imate kakršnokoli avtomatsko napravo za dezinfekcijo in ugotovite da ne dela pravilno jo takoj izključite in sami takoj in brez čakanja ročno uravnajte vse parametre v vodi (pH in količina klora) in šele nato pristopite k popravilu naprave ali klicanju serviserjev!

 

 

Da bo vaš bazen vedno v pravi formi

Novice, nasveti za gradnjo in vzdrževanje bazena ter ugodnosti v spletni trgovini ditektno v vaš nabiralnik.

 

Vodiča za gradnjo in vzdrževanje

VODIČ ZA GRADNJO   VODIČ ZA VZDRŽEVANJE  

Spomladanski zagon bazena » Kako pripravim bazen na ponovno delovanje?

Vse kar morate vedeti o pripravi bazena spomladi.

PREVERI OPRAVILA

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve tukaj.