Gradnja bazena - nasveti za samograditelje

Pred začetkom gradnje si je potrebno odgovoriti na sledeča vprašanja:

Kakšen bazen želim?

To je prvo vprašanje, ki si ga je potrebno zastaviti pred odločitvijo o gradnji bazena. Spodaj je navedenih nekaj ključnih vprašanj na katera morate vedeti odgovor pred gradnjo bazena. Več pa si lahko preberete tudi na strani BAZEN TODA KAKŠEN.

Zunanji bazeni in notranji bazeni

Želite le bazen v katerem se boste ohladili v največji poletni vročini, ali pa bazen v katerem boste plavali celo leto?

Zunanji bazeni
Če bazena ne nameravate uporabljati tudi preko zime se lahko odločite za zunanji bazen, saj plavalni bazen danes ni več samo modna muha. V vročih poletnih dneh so ob bazenu počitnice lahko vsak popoldan, oziroma vsak prosti dan. Čeprav se zunanji bazeni večinoma uporabljajo poleti (običajno med majem in septembrom), se lahko kopalno sezono precej podaljša z uporabo bazenskih streh ali z ogrevanjem vode v kombinaciji s termo pokrivali.

Notranji bazeni
V kolikor želite bazen uporabljati bazen preko vsega leta, je notranji bazen prava rešitev. Ker je bazen vgrajen v notranjosti zgradbe je uporaben preko vsega leta, še posebej v zimskih mesecih, ko so noči zelo dolge in popoldanski sprehodi odpadejo. Velikokrat je notranji bazen del wellness prostora skupaj z masažnim bazenom (whirlpoolom), savnami in sistemi za razgibavanje (fitness naprave), kar tudi pride zelo prav pozimi, ko je manj možnosti za razgibavanje na prostem.

Gradnja bazena – Želite bazen zgraditi sami ali gradnjo prepustiti strokovnjakom?

Če želite bazen zgraditi sami s čim manjšimi stroški, lahko uporabite že pripravljene KIT komplete ali pa elemente za bazen v celoti izberete po svoji meri. Lahko pa v nasprotnem primeru želite gradnjo raje v celoti prepustiti strokovnjakom? Ali pa morda pa želite nekaj vmesnega. Torej rabil bi pomoč za določena dela, kar zmorete sami pa bi naredili sami?

Bazen s skimmerji ali bazen s prelivnim kanalom?

Bi radi imeli cenejši bazen s skimmerji ali dražji in prestižnejši s prelivnim kanalom? Več o razlikah med tema dvema vrstami bazenov si preberite tukaj.

Iz česa bo narejen bazen?

Po tehnologiji gradnje in uporabljenih materialih poznamo več vrst bazenov kot so: Betonski bazeni, poliestrski bazeni, bazeni s folijo (LINER), montažni bazeni, INOX bazen. Več o vrstah bazenov si preberite tukaj.

Kaj pa vzdrževanje bazena po končani gradnji?

Ali želim imeti po končani gradnji z bazenom čim manj dela ali pa mi ne bo težko skrbeti za čistočo v bazenu in dezinfekcijo vode.

Komu vse bo namenjen bazen?

Bo to bazen za mojo družino in prijatelje ali pa bo služil tudi v podjetne namene (kmečki turizem, penzion, družinski hotel, apartmajsko naselje,...). V kolikor bi želeli imeti bazen za uporabo v javne namene je vsekakor bolje, da projektiranje, gradnjo in operemo prepustiti strokovnjakom! Glej tudi JAVNI BAZENI.

Katere vrste bazenov so na voljo glede na tehnologijo izgradnje?

Glede na tehnologijo izgradnje poznamo sledeče vrste bazenov:

MONTAŽNI BAZENI
To ime se je uveljavilo za bazena, ki jih večinoma lahko kupite v večjih trgovskih hišah in ki omogočajo postavitev bazena za izredno nizko ceno. Večinoma so sestavljeni iz kovinskih obodov in notranje obloge iz praviloma tanjše folije (do 0,8, večinoma pa 0,4 do 0,6 mm), ki je zvarjena skupaj v "vrečko" katero vstavite v bazen. Na ta način si prosto stoječ montažni bazen sestavite v nekaj urah in že imate lastno družinsko kopališče. Montažne bazene postavite na tavnato, peščeno ali betonsko podlago. Večino montažnih bazenov postavite na površini prosto, lahko pa jih deloma ali povsem vkopljete v tla. Nekateri boljši montažni bazeni so zelo podobni klasičnim "Liner" bazenom, saj imajo obod iz pločevinastih panelk in so najrazličnejših oblik, vedno pa se v te bazene vloži "vrečka" v enem kosu.

Večino montažnih bazenov lahko skoraj v celoti sestavite sami.

LINER BAZENI
Klasični "liner" bazen je lahko zgrajen iz betona, betonskih zidakov ali pa je sestavljen iz močnih pločevinastih elementov. Načeloma je lahko stena bazena postavljena iz česarkoli, le da je dovolj močna, da prenese pritisk vode. V zadnjem času se vedno več uporablja posebne stiroporne zidake za gradnjo obodnih sten bazenov. Taki zidaki omogočajo hitro gradnjo in zagotavljajo odlično toplotno izolacijo. S stiropornimi zidaki STIROPOOL lahko brez težav gradite tudi sami. Gradnja LINER bazena s stiropornimi STIROPOOL zidaki ima vrsto prednosti pred drugimi načini gradnje.

Bazen je mogoče zelo preprosto zgraditi saj ne potrebujete opažev, kot pri betonskih bazenih. Bazen je odlično toplotno izoliran. Po končani gradnji so stene bazena ravne, zato je potrebno le minimalno glajenje sten.

Tudi postopek hidroizolacije bazena s posebno PVC folijo debeline 1,5 mm poteka zelo hitro. Običajno se folijo v bazen položi v dnevu ali dveh. Folijo polagajo polagalci, ki so opravili poseben tečaj polaganja pri proizvajalcu folije. Sama gradnja bazena ( brez ureditve okolice ) je tako izredno hitra. Bazen končate veliko prej kot pa klasični betonski bazen.

Več o Liner bazenih si oglejte na strani:  LINER BAZENI

Za izgradnjo Liner bazenov običajno potrebujete vsaj dobrega gradbenika in bazenskega mojstra.

Liner bazen je možno zgraditi tudi v samogradnji, tako da kupite že pripravljene komplete za gradnjo bazena v katerih je vsa osnovna oprema za gradnjo in opremo, vključno s potrebnimi navodili za gradnjo in obratovanje. Takšni kompleti so lahko HOMEPOOL bazeni.  Glej stran KIT kompleti za bazen in pa stran samogradnja bazena


POLIESTRSKI BAZENI
Poliestrski bazeni se večinoma (ali vsaj 3/4) vkopljejo v tla. Zaradi izredno lepo izdelanih oblik in gladkih zaokroženih vogalov, enostavnosti gradnje in vzdrževanja, ter dolge življenjske dobe je poliestrski bazen lahko prava izbira za izvedbo domačega kopališča. Predvsem zaradi zelo ugodne cene in neverjetno hitre gradnje spadajo poliestrski bazeni med najbolje prodajane bazene v zahodni Evropi.

Poliestrski bazeni se vgrajujejo na različne načine glede na značilnosti posameznega tipa bazenov. Lahko se postavijo na gramoz ali na betonsko podlago. Največkrat se postavijo v kombinaciji z montažno strojnico.

Več o poliestrskih bazenih si oglejte na strani:  www.poliestrski-bazeni.si

Za namestitev poliestrskega bazena potrebujete bazenskega mojstra in gradbenika, ki poskrbi za izkop in zasipanje bazena. Možno pa je seveda tudi poliestrski bazen postaviti v samogradnji, še posebej ob nakupu že sestavljene montažne poliestrtske strojnice, ko je potrebno le spojiti elemente na bazenu (skimmer, povratek vode, dno,....) na pripravljene priključke na strojnici. Glej stran o Montažnih strojnicah in pa stran samogradnja bazena


BETONSKI BAZENI
Pred prihodom novih in cenejših tehnologij za gradnjo bazenov ( montažni, liner, poliestrski, ... ), se je vedno gradilo le bazene iz betona. Tudi danes velja, da so najboljši ( in najdražji ) betonski bazeni, vendar se vsaka napaka pri načrtovanju in gradnji hitro maščuje. Zato je predpogoj za solidno zgrajen bazen, dobro izdelan projekt z natančnimi statičnimi izračuni, ki upoštevajo nosilnost tal, ter sposoben gradbenik, ki bo izvedel zahtevna gradbena dela.

Betonski bazeni so lahko poljubnih oblik, ponavadi so obloženi s keramičnimi ploščicami ali pa le pobarvani s posebno barvo za bazene. V zadnjem času se vse več uporabljajo stekleni in plastični mozaiki, saj imajo poleg estetskega videza še nekatere druge dobre lastnosti.

Več o betonskih bazenih si oglejte na strani: BETONSKI BAZENI

Za izgradnjo betonskega bazena potrebujete poleg odličnega arhitekta (ki sodeluje s strojniki, statiki, geomehaniki, elektrikarji,... ) še vhunskega gradbenika in keramičarja in seveda bazenskega mojstra. 

Seveda pa tudi za betonske bazene velja, da jih je možno izdelati v samogradnji. Potrebujete le navodila in potreben material. Glej stran samogradnja bazena 

INOX BAZENI
Najnovejši način gradnje bazenov je izdelava bazena iz plemenitega jekla. Glavna posebnost teh bazenov je izredno vzdržljiv material in pa možnost prilagajanja izdelave po naročilu.

Manjši bazeni so lahko narejeni v enem kosu in se jih podobno kot poliestrske bazena pripelje že izdelane. Lahko pa se najprej izdela nosilno konstrukcijo bazena (na primer iz betona ali zidakov,...), na katero se položijo inox plošče in se dejansko bazen zvari skupaj na kraju samem.

Za namestitev inox bazena potrebujete vsaj bazenskega mojstra za dobavo bazena in izvedbo instalacij ter gradbenika za pripravo podlage (ali gradnjo konstrukcije bazena) in ureditev okolice bazena. Glej stran inox bazeni

Inox bazen dejansko ne morete izdelati sami.

 

  BETONSKI BAZEN INOX BAZEN POLIESTRSKI BAZEN LINER BAZEN MONTAŽNI BAZEN
Cenovni razred
Drag Zelo drag Poceni Poceni Zelo poceni
Zahtevnost gradnje
Zelo zahtevno Zelo zahtevno Srednje zahtvno Srednje zahtvno Enostavno
Primeren za vrt
DA DA DA DA DA
Primeren za notranjo gradnjo
DA DA DA DA NE
Primeren za gradnjo v nadstropjih in ravnih strehah
DA
(Pogojno)
DA DA DA NE
Izdelava poljubne oblike bazena
DA DA
(Pogojno)
NE DA NE
Izdelava stopnišč v bazenu
DA
(Poljubno)
DA
(Določene oblike)
DA
(Samo standardna stopnišča ki so praviloma že narejena)
DA
(Poljubno)
NE
(Le v redkih primerih)
Osvetlitev bazena
DA DA DA DA DA
Možnosti dodatne opreme
DA DA DA DA DA
Poljubna izbira barve
DA NE DA
(Pogojno)
DA
(Izbira imed približno 20-25 možnih barv in barvnih kombinacij z vzorci)
NE
(Le v redkih primerih)
Globina bazena
Poljubno od 0,5 do 1,5 m Izbira med različnimi modeli Poljubno Dve do tri standardne globine
Možnost izdelave prelivnega kanala
DA DA
(Omejeno)
NE
(Le v redkih primerih)
DA NE
Primeren za javno rabo
DA NE DA
(Samo nekatere izvedbe)
DA NE

Katere vrste bazenov so na voljo glede na vrsto filtracije vode?

Vsak plavalni bazen ima vsaj osnovno čistilno napravo, ki zagotavlja bistrost vode. To nalogo opravlja peščeni filter, ki se nahaja v strojnici bazena. Kroženje vode v bazenu poteka tako, da se umazano bazensko vodo iz bazena odvzame in se jo prečiščeno zopet vrne v bazen. Vodo se iz bazena lahko odvzame preko SKIMMERJEV ali pa se voda prelije preko PRELIVNEGA KANALA v »kompenzacijski bazen«. 

SKIMMERSKI BAZENI
Skimmerji so točkovni elementi v bazenu, nameščeni na rob vodne gladine. Ti iz vodne površine zajemajo vodo, ki teče skozi filtrirni sistem, pri tem pa posnamejo tudi vso plavajočo nesnago (večinoma zemljeni in cvetni prah, smog, listje, insekti, itd...) Pri manjših bazenih je dovolj en skimmer, lahko pa jih je tudi več. Odvisno od oblike in velikosti bazena, hitrosti filtracije, količine vode v bazenu, itd...

PRELIVNI BAZENI (Bazeni s prelivnim kanalom)
Med bazene s prelivom uvrščamo vse bazene, ki niso skimmerski. Pri teh bazenih se voda, ki teče skozi filtrirni sistem zajema tako, da preko roba prelivnega kanala odteče v poseben kompenzacijski bazen, od tam pa nato v strojnico kjer je nameščen filter. Prelivnih kanalov je lahko več vrst. Bazen ima lahko prelivni kanal preko celotnega obsega, ali pa le na eni stranici.

Prelivni kanal je lahko viden in pokrit z rešetko, ali pa skrit. Pri bazenih s prelivom »v panoramo« pa je prelivni kanal skrit nižje, tako da se ga ne vidi.

Vsi bazeni s prelivom (prelivni bazeni) imajo ob strojnici še poseben »kompenzacijski bazen«, ki ujame vso vodo, ki se prelije preko robu plavalnega bazena.

Bazeni s prelivnim kanalom in kompenzacijskim bazenom so običajno dražji od skimmerskih bazenov za cca 30-50 %.

Katere so prednosti in omejitve pri posameznih vrstah bazenov?

Spodaj so navedene glavne značilnosti skimmerskih in prelivnih bazenov.

Skimmerski bazeni - glavne značilnosti

 • Skimmerski bazen je cenejši od prelivnega bazena.
 • Skimmerski bazen je enostaven za gradnjo in ga lahko zgradimo tudi sami.
 • Skimmerski bazen je dokaj poceni.
 • Strojinica pri skimmerskem bazenu je dokaj majhna (cca 4 x 1,5 m) ali še celo manjša! Lahko se uporabi tudi posebna poliestrska montažna strojnica, ki se vkoplje v okolici bazena.
 • Dezinfekcija vode lahko poteka s klorovimi tabletami brez vsakršne avtomatike.
 • Rob bazena pri skimmerskem bazenu je začetek plaže ob bazenu.
 • Skimmerski bazen je primeren le za uporabo za družinske zahteve, ni pa primeren za javno rabo (kmečki turizmi, apartmaji, penzioni, manjši hoteli, itd...).
 • Pretok vode iz skimmerskega bazena skozi filtracijo je omejen s številom skimmerjev .
 • Voda je v skimmerskem bazenu cca 10 cm nižje od zgornjega roba bazena .
 • Pokrivanje skimmrskega bazena s termo pokrivalom je enostavno.
 • Plavajoča roleta za pokrivanje bazena lepo potuje v skimmerskem bazenu brez dodatnih vodil alikoleščk.

Prelivni bazeni - glavne značilnosti

 • Primeren je za javne objekte.
 • Prelivi bazen je zahtevnejši za gradnjo.
 • Prelivni bazen je dražji od skimmerskega bazena.
 • Prestižen videz bazena
 • Prelivni bazen omogoča veliko hitrejši pretok vode preko prelivnega kanala v kompenzacijski bazen in filtrirno napravo.
 • Filtrirna naprava je pri prelivnem bazenu lahko precej večja kot pri skimmerskem bazenu.
 • Prelivni bazen zahteva večjo strojnico saj se bo v njej nahajal še poseben dodatni kompenzacijski bazen.
 • Pri prelivnem bazenu je strojnica skupaj s kompenzacijo velika vsaj cca 4 x 3 m.
 • Dezinfekcija vode v prelivnem bazenu je bolj zahtevna, saj nujno potrebuje neke vrste avtomatski (ali pol avtomatski) sistem za dezinfekcijo vode. Sistem je lahko na primer sestavljen iz dozirne črpalke za doziranje tekočega kora, solinator-ja, itd...
 • Rob stene prelivnega bazena ni začetek plaže! Med robom bazena in plažo je še debelina stene bazena in prelivni kanal. Ker je zunanji rob prelivnega kanala za cca. 50 cm odmaknjen od notranjega roba bazena, potrebujejo prelivni bazeni več prostora od skimmerskih.
 • Plavajoča roleta pri prelivnem bazenu ne potuje prosto po površini bazena (bazen je odprt pri prelivnem kanalu), zato so potrebna posebna podvodna koleščka kar lahko včasih privede do težav.

Kolikšni so okvirni stroški izgradnje bazena glede na izbrano tehnologijo?

Hitra ocena cene izgradnje bazena je eno od najbolj pogostih vprašanj, na katero pa je zelo težko odgovoriti ! Preprosto zaradi tega, ker gre kvaliteta in oprema bazena skupaj s ceno. Poleg tega se cena bazena zelo spreminja glede na vrsto in količino opreme ki jo bazen ima. Na splošno velja, da za manj kot 10.000 € + DDV skoraj ni mogoče zgraditi nekega normalnega bazena za domačo uporabo. Vse je seveda odvisno od vrste bazena (montažni, betonski, liner, poliestrski), načina delovanja (prelivni, ali skimmerski bazeni), želene opreme, prostora kjer bo bazen zgrajen, itd... Seveda je cena izgradnje bazena odvisna tudi od tega ali boste bazen zgradili sami, ali pa ga bodo za vas izdelali profesionalni izvajalci.

Nekaj spodaj navedenih ocen stroškov gradnje bazena s skimmerji v celoti!

Okvirna cena izgradnje bazena je podana za postavitev bazena z izkopom, gradbenimi deli, povprečno bazensko tehniko in zasipanjem bazena. V ceni ni všteto dokončane okolice, zasaditve, itd..

Informativna ocena velja za bazene z merami okrog 8 x 4  do  9 x 5  m, v povprečju z globino 1,35 do 1,5 m.

Vse ocene stroškov za bazen v spodnjih opisih vključujejo 22% DDV !

Za bazen s prelivom (bazen s prelivnim kanalom) je predvsem zaradi večjega obsega gradbenih del potrebno računati še za okoli 30-50 % višjo ceno.

Cena bazena je zelo odvisna tudi od vrste in količine dodatne opreme bazena, saj lahko cena za dodatno opremo doseže, ali celo preseže ceno vgrajene bazenske tehnike.

Notranji bazeni za uporabo preko celega leta so lahko še dražji, saj je potrebno stroškom za izgradnjo bazena prišteti še stroške zgradbe okoli bazena, ogrevanje bazenske vode in ogrevanje ter klimatizacijo prostora, itd..

PRIBLIŽNI INFORMATIVNI STROŠKI GRADNJE BAZENA ZA RAZLIČNE VRSTE BAZENOV:

Betonski bazeni

Naravnost odlični so klasično zgrajeni  betonski bazeni  s prelivnim kanalom, zgrajeni na betonskih podstavkih in dostopni do vseh sten bazena z vseh strani, tudi od spodaj, opremljeni z zmogljivo čistilno napravo in obloženi s steklenim mozaikom, ali bazenskimi ploščicami.  

Cena betonskega bazena ?  Zelo je odvisna od velikosti, oblike terena, dostopnosti, vrste dodatne opreme, itd...

Vendar tak bazen ne morete postaviti za manj kot 35.000 - 50.000 € ! Seveda pa je cena bazena skoraj v vseh primerih še precej višja !

Zaradi visoke cene se lahko tudi betonski bazeni gradijo na cenejše načine!
Kako? Bazeni so predvsem "skimmerski" (niso prelivni), oblika naj bo čimbolj preprosta, bazen ne bo imel dostopa do vseh sten, temveč bo zasut z gramozom, strojnica bo le najnujnejše velikosti, vgrajena bo le osnovna bazenska tehnika in le najnujnejša dodatna oprema, itd...   Na ta način je lahko tudi betonski bazen precej cenejši. Še posebej, če ga zgradite sami  (SAMOGRADNJA BAZENA).

 

INOX bazeni

Še dražji od betonskih so INOX BAZENI iz plemenitega jekla. Bazeni se lahko dobavijo kot že končani izdelki in se dostavijo v "enem kosu" (podobno kot poliestrski bazeni) ali pa se sestavijo na gradbišču bazena. V tem primeru se zgradi primeren obod bazena (betonske ali zidane stene na betonski podlagi). Za vgradnjo INOX bazenov je potrebna betonska podlaga. Življenjska doba INOX bazena je zelo dolga, daljša kot pri betonskem bazenu, vendar je tudi cena precej višja.

Cene INOX bazenov se v povprečju gibljejo med  55.000 - 90.000 € in več...

Seveda je cena zelo odvisna od načina izvedbe bazena, velikosti in načina vgradnje.

 

Poliestrski bazeni

Cenejši in zelo enostavni za vgradnjo so poliestrski bazeni. Vgradnja poliestrskega bazena ne zahteva vrhunskih izvajalcev gradbenih del, kot pri betonskih bazenih. Potreben je le izkop in betonska podlaga. Še več, za nekatere tipe poliestrskih bazenov ne potrebujete niti betonske podlage, ampak le gramozno nasutje. Bazen se položi na pripravljeno podlago, napelje instalacije in zasuje z gramozom. Celotna montaža bazena je opravljena v nekaj dneh. Seveda je življenjska doba takšnega bazena krajša od vrhunskega betonskega, zato pa je tudi cena občutno nižja. Poliestrski bazen si lahko omislite tudi s prelivnim kanalom, čeprav za poliestrske bazene na splošno velja, da so v večini primerov brez prelivnega kanala.

Cene poliestrskih bazenov se v povprečju gibljejo med  15.000,oo - 45.000,oo €

Je pa lahko tudi cena poliestrskega bazena zelo odvisna od tipa bazena, velikosti, izbranega proizvajalca in načina vgradnje. Zato so lahko nekateri poliestrski bazeni tudi dražji od 45.000,oo €. Cena je lahko tudi  65.000,oo € in več.

 

LINER bazeni

Še cenejši so (predvsem to velja za enostavne kvadratne oblike) tako imenovani LINER bazeni, ki so običajno zgrajeni, ali postavljeni na betonskih podlagah. Gradijo se s stiropornimi STIROPOOL zidaki, ali pa so sestavljeni iz močnih pločevinastih panelov. Vodotesnost bazena zagotavlja posebna 1,5 mm debela PVC folija, ki se jo ukroji in vari v bazenu. Tudi gradnja liner bazena ne potrebuje vrhunskih strokovnjakov in je dovolj, če vam ga gradi običajna gradbena skupina. 

Povprečna cena liner bazena se giblje med  12.000,oo € - 35.000,oo €

To seveda ne pomeni, da liner bazena ne morete zgraditi za veliko manj denarja. V kolikor se odpoveste določeni opremi in pristanete na enostavnejši način gradnje, je lahko cena liner bazena tudi precej nižja, še posebej, če bazen zgradite sami (SAMOGRADNJA BAZENA).

Obratno pa lahko cena bazena tudi naraste z izbiro dodatne opreme, saj je cena odvisna od vrste in količine opreme, ki bo vgrajena v bazenu (kar sicer velja za vse tipe bazenov).

 

Montažni bazeni

Majcenejši so bazeni, ki jih s skupnim imenom imenujemo montažni bazeni. Najenostavnejši bazeni iz te ponudbe imajo neverjetno nizko ceno ! Te bazene najdete že skoraj v vsaki veleblagovnici.

Boljši bazeni iz te skupine po končani vgradnji izgledajo skoraj kot pravi bazen zgrajen z eno od prej opisanih tehnologij. Montažni bazeni se delijo v več skupin in podskupin. Na našem trgu se v večini primerov prodajajo le najcenejše variante, kjer je vse podrejeno nizki ceni, zato pride nemalokrat pri kupcih do velikih razočaranj.

Običajni Montažni bazeni so okrogle, ali ovalne oblike in se jih praviloma vkoplje v tla, ter opremi s podobno čistilno napravo, kot pri ostalih tipih bazenov. Predvsem je tu važno kakšna bo vložena vodotesna "vrečka", ki se jo vloži v bazen. Ta vrečka je izdelana po meri bazena že pri proizvajalcu. Narejena naj bi bila iz PVC materiala in debela vsaj 0,6, ali še bolje 0,8 mm. Tanjše vrečke, ter vrečke izdelane iz polivinila in drugih plastičnih materialov se hitro poškodujejo, zato niso priporočljive ( so pa cenejše ! ) Čistilna naprava naj bi bila vsaj podobna tistim iz dražjih bazenov.

Cena za takšne montažne bazene je lahko zelo nizka, začne lahko že pri manj kot 2.000 € pa do okoli 2.500 € za okrogel bazen z na primer 5,0 m premera in globino 1,2 m (če govorimo o ceni vključno z gradbenimi deli). Vendar za soliden vkopan ovalni bazen (cca 8 x 4 m) z običajno čistilno napravo in vsaj najosnovnejšo opremo cena ne more biti nižja od 7.000 - 9.000 €.

Najcenejši in najenostavnejši so montažni bazeni, ki se prodajajo po sistemu "naredi si sam" (na primer Planet pool). Ti bazeni, ki so na izgled dokaj lepi imajo ceno za velikost okoli 8,0 x 4,0 m z globino 1,2 m manj kot  3.000 €  vključno z lestvami in osnovno čistilno napravo (ocena z vključno gradbenimi deli).

Izbira je pri montažnih bazenih izredno velika, vendar je potrebno vedeti, da gre pri teh bazenih za najcenejše možnosti izgradnje bazena in je kvaliteta bazena in opreme temu primerna.

 

Zaključek

V navedenih ocenah stroškov je podana ocena vseh skupnih del (ne samo stroškov za bazensko tehniko in montažo le te !!), torej tudi potrebna osnovna gradbena dela do trenutka, ko bazen deluje. Stroški ureditve okolice niso upoštevani, saj je tudi pri urejanju okolice ogromno možnosti izvedbe, od čisto enostavnega zasutja bazena, do bogato izdelane in opremljene okolice.

Pri gradnji katerega koli bazena boste potrebovali vsaj dva izvajalca, to sta gradbenik in dobavitelj, ter monter bazenske opreme (razen v primeru nekaterih montažnih bazenov po sistemu "naredi si sam"). Poleg teh pa še nekaj drugih poklicev, od elektrikarja, do vodovodarja, mogoče celo arhitekta in nekaj strojnikov, itd..

Pred odločitvijo o izbiri in nakupu bazena, se je vedno dobro najprej informirati pri dobavitelju bazenske opreme, ki ponuja več različnih tehnologij, o možnostih in načinih izvedbe bazena, ki bo v celoti zadostil vašim potrebam. Vsaka kasnejša predelava, sanacija in popravilo bo dražje, od konstruktivnega pogovora na začetku.

Bazen, pa čeprav je narejen na najcenejši način je lahko vsakemu v užitek, v kolikor le izberete pravilno tehnologijo za njegovo postavitev.

Za več natančnejših informacij o različnih načinih gradnje in opreme bazenov in whirlpoolov vas vabimo, da nas obiščete, ko si lahko hkrati ogledate vzorčni delujoč bazen, ter različno dodatno opremo. To še posebej priporočamo v kolikor ste se odločili bazen zgraditi sami.

Opomba: Zgornji tekst je bil večkrat odstopljen v uporabo različnim časopisnim hišam in ponudnikom internet storitev, zato ga lahko v enaki ali podobni obliki najdete v časopisih in na različnih internetnih straneh

 

Kje lahko nabavim ves material za izgradnjo bazena?

Ves potreben material za izgradnjo bazena lahko brez skrbi nabavite v naši spletni trgovini ali pa v našem prodajno razstavnem salonu v Biljah pri Novi Gorici. V podjetju TITRO d.o.o. Bazene prodajamo, montiramo in vzdržujemo že 20 LET, zato se na nas lahko zanesete. Več o podjetju TITRO d.o.o. Si lahko preberete v predstavitvi podjetja.

Na koga se lahko obrnem za morebitno pomoč pri izgradnji bazena?

V podjetju TITRO d.o.o. Imamo strokovno usposobljeno osebje, na katero se lahko obrnete po pomoč v primeru, da ne veste natančno kako montirati ali uporabiti kupljene izdelke, ali pa ne veste natančno kateri izdelek nabaviti za vaše potrebe. Kot prvo pa vam svetujemo, da natančno pregledate spletne strani za pomoč samograditeljem, na katerih so podrobno opisani postopki gradnje bazena in posebne zahteve na katere morate biti pozorni pri izbiri materialov in gradnji bazena. Strani za samograditelje so razdeljene po področjih gradnje in opreme tako, da boste lažje našli odgovor na vaše vprašanje. Če pa želenega odgovora ne boste našli, se obrnite na našo službo za strokovno pomoč.

Katero dodatno opremo za bazen moram namestit že ob gradnji in katero lahko dokupim kasneje?

Plavalni bazen lahko opremimo z najrazličnejšimi vrstami dodatne opreme, pri čemer pa je izjemno pomembno vedeti, da je potrebno določeno vrsto dodatne opreme predvideti in namestiti že ob gradnji bazena, saj se le ta namesti v stene bazena ob poteku gradbenih del. Takšna dodatna oprema za bazen so na primer: Protitoki, vodne masaže, podvodni reflektorji,..... Dodatna oprema za bazen kot so lestve, odskočne deske, solarni tuši pa se lahko brez težav namesti tudi kasneje.

Ne pozabite predvideti dodatne opreme, ki jo je potrebno namestiti že ob gradnji školjke bazena, saj jo bo kasneje skoraj nemogoče namestiti ali pa bodo za namestitev potrebni visoki stroški in ponovni izkop okolice bazena!

Ali obstajajo že pripravljeni kompleti za izgradnjo bazena?

Seveda! V naši ponudbi imamo precej vrst že pripravljenih kompletov za gradnjo bazena po sistemu „Naredi sam". Vsi kompleti za gradnjo bazena imajo ves potreben material za izgradnjo bazena vključno z filtrirnimi sistemi za vzdrževanje vode. Ob nakupu kompleta boste prejeli tudi natančna navodila z opisanim celotnim postopkom izgradnje. Na sledeči povezavi si lahko naročite KIT komplete bazenov za samograditelje.

Glejte tudi strani SAMOGRADNJA BAZENA kjer je opisanih nekaj možnosti za samogranjo.

Da bo vaš bazen vedno v pravi formi

Novice, nasveti za gradnjo in vzdrževanje bazena ter ugodnosti v spletni trgovini ditektno v vaš nabiralnik.

 

Vodiča za gradnjo in vzdrževanje

VODIČ ZA GRADNJO   VODIČ ZA VZDRŽEVANJE  

Spomladanski zagon bazena » Kako pripravim bazen na ponovno delovanje?

Vse kar morate vedeti o pripravi bazena spomladi.

PREVERI OPRAVILA

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve tukaj.