Prezimovanje bazena » Kako pripravim bazen na zimo?

Po končani kopalni sezoni ni dobro, da na bazen enostavno pozabite. V kolikor bazena pred zimo ne pripravite na primeren način na prezimovanje, vas lahko spomladi čakajo neljuba presenečenja.

POMOČ: V primeru, da katerega od izrazov, ki so uporabljeni v spodnjem besedilu ne poznate, si oglejte SLOVAR IZRAZOV
 

 

Zakaj je pomembno, da bazen pravilno pripravim na prezimovanje?

V kolikor je bazen jeseni pravilno pripravljen za prezimovanje, voda v bazenu ostane do naslednje pomladi bistra in čista ter je ni potrebno v celoti menjati. To je še posebej pomembno tam, kjer vode ni v izobilju in jo je potrebno dovažati s cisternami.

Za večino bazenov velja, da je najbolje, da ostanejo preko zime POPOLNOMA ali pa vsaj deloma NAPOLNJENI Z VODO. Še posebej je to pomembno pri betonskih bazenih s ploščicami ali mozaikom, za katere na splošno velja, da je najbolje da ostanejo popolnoma napolnjeni z vodo. Pri poliestrskih bazenih in bazenih s PVC folijo naj ostane v bazenu vsaj 1/2 do 2/3 vode kot utež, da talna voda (voda pod bazenom) bazena ali folije ne privzdigne. Poleg tega pa voda v bazenu s folijo le-to obteži in zato folija ostane lepo napeta in se na njej ne pojavijo gube, kot se to rado zgodi pri praznih bazenih s folijo. Seveda pa tudi za te bazene velja, da je najbolje, da so popolnoma napolnjeni z vodo.

V kolikor bazen pozimi ne bo poln vode naj ostane čez zimo NAPOLNJEN Z VODO vsaj do minimalne priporočene višine za izbrano vrsto bazena!

S koliko vode naj bo bazen napolnjen čez zimo?

Vrsta bazena Količina vode čez zimo
Bazeni iz poliestra: min. 1/ do 2/3 vode
Bazeni s folijo s skimmerji (LINER): min 1/2 do 2/3 vode
Betonski bazeni s skimmerji ali prelivnim kanalom: 1/1 vode (napolnjen z običajno količino vode)

Opomba: Betonski bazeni so v določenih primerih lahko tudi prazni. Pogoj je, da ste prepričani, da pod bazenom v nobenem primeru ni talne vode in da je bazen tako pokrit, da dež in druga voda (meteorna) ne moreta v bazen, torej da je bazen preko zime popolnoma suh.
 

Priporočamo, da je bazen preko zime pokrit z zimskim pokrivalom, da vanj ne padajo listje in druga nesnaga. Poleg tega pa je pokrit bazen iz poliestra ali s folijo pozimi zaščiten pred UV žarki, kar podaljšuje življenjsko dobo PVC folije in poliestra. Pod pokritim bazenom tudi voda ostane dalj časa toplejša in ne zmrzuje. Več o zimskih pokrivalih preglejte na strani BAZENSKA POKRIVALA. Pred pokritjem bazena naj bo bazen popolnoma čist in brez alg.

Pri bazenih, ki so popolnoma napolnjeni z vodo, je dodatna zaščita pred zmrzovanjem vode v bazenu preko zime tudi poseben "ZIMSKI REŽIM OBRATOVANJA", kar pomeni, da vgradite poseben sistem, ki pozimi vključuje obtok vode v bazenu, ko temperatura vode pade pod 2-3 stopinje Celzija (lahko pa bazen preko zime tudi neprestano deluje).

Za vse strojnice tudi velja, da je zelo dobro, da poskrbite, da temperatura v strojnici ne pade pod 0°C, zato vanjo namestite el. radiator ali kalorifer, ki imata proti-zamrzovalno funkcijo (zvezdica).

Kako se razlikuje postopek glede na vrsto in opremo bazena?

Postopek za pripravo zunanjega plavalnega bazena na prezimovanje je odvisen predvsem od vrste bazena (betonski, liner, poliestrski bazeni), ima zidano ali poliestrsko montažno stojnico, bo ostal popolnoma ali le delno napolnjen z vodo, bo filtracija delovala tudi preko celotne zime ali pa bo izključena (popolnoma v mirovanju in izpraznjena), itd...  Za vse bazene pa velja, da je dobro v bazensko vodo potopiti posebne plavajoče zimske plovce (kompenzatorje ledu), ki ščitijo bazen pred poškodbami zaradi ledu ne glede na to, ali so pokriti, ali ne. V kolikor pa bo skimmerski bazen popolnoma napolnjen z vodo, poskrbite, da tudi v skimmer namestite posebne kompenzatorje ledu GIZZMO, ki preprečujejo, da bi led skimmer poškodoval.

Da bi lahko vaš bazen čim enostavneje pripravili na zimsko obdobje (obdobje, ko bazen miruje, oziroma ga ne uporabljate) smo pripravili natančna navodila s splošnimi postopki, ki veljajo za vse vrste bazenov. Tam, kjer so potrebna posebna opravila oziroma se postopek razlikuje glede na vrsto bazena, smo to čim bolj natančno označili in opisali ta del postopka za vsak bazen posebej, glede na tehnologijo gradnje (poliestrski bazen, betonski bazen, liner bazen, ….) in glede na način priprave bazena na zimo (deluje in je poln vode, ne deluje in ima le 1/3 vode.......). 

POZOR!
Ker se priprava na zimovanje bazena nekoliko razlikuje glede na vrsto in opremo bazena, bodite pri spodaj opisanem postopku pozorni na posebnosti, ki so navedene za posamezno vrsto (betonski , liner, poliestrski bazeni). Postopek, ki se nanaša na mešanje vode in upravljanje filtra, je lahko drugačen v primeru, da imate bazen opremljen z drugačno filtrirno napravo kot je opisana.

Na kaj moram biti pozoren, ko pripravljam bazen na zimovanje?

Pripravo bazena na "zimovanje" opravite, ko temperatura vode v bazenu ni višja od 12 - 14° C.

Pri tej temperaturi vode se že upočasni rast alg, poleg tega bi se pri višjih temperaturah zimski algicid pričel razgrajevati. Kakšen teden ali dva pred pripravo bazena na zimovanje je priporočljivo vodo v bazenu "sunkovito klorirati", da uničite vse bakterije. Vendar zaradi nižje temperature vode uporabite veliko manjšo količino klor granulata, kot ste ga bili vajeni za šok kloriranje uporabljati sredi poletja in kot je navedeno na embalaži. Bazen pokrijete, ko v vodi ni več prostega klora (0,0 ppm prostega klora pri pH vode 7,0 - 7,4).

Kateri material potrebujem?

1.) Klor granulat za sunkovito kloriranje
(na primer: KLOR OXY SHOCK ali KLOR GRANULAT in podobno)
2.) Zimski algicid
(na primer: CALZELOS za bazene, kjer se bo voda spomladi zamenjala ali ALBA SUPER kjer bo ostala voda tudi v naslednji sezoni in podobni artikli)
3.) Zimske zaščitne plovce - kompenzatorje ledu
(Primer: Zimski zaščitni plovec za bazen)
4.) Pri skimmerskih bazenih, ki so napolnjeni z vodo, pa še kompenzatorje ledu za v skimmer
(Primer: Kompenzator ledu za skimmer - Gizzmo)
5.) Posebni gumi čepi. V primerih, ko je bazen v celoti ali delno napolnjen z vodo in želite izprazniti cevi med bazenom in strojnico.
(Več o: Gumi čepi za bazen)
6.) Zimsko zaščitno pokrivalo
(na primer: Zimsko pokrivalo ECOCOVER ali Zimsko pokrivalo SUPERCOVER ali zimsko pokrivalo ROYALCOVER ali celoletno pokrivalo ROYALCOVER TOP in potrebni pribor za pritrditev kot npr. vodni tulci, elastike, klini, itd..)
7.) Posebna kalužna črpalka za črpanje vode iz zimskega pokrivala za bazen
(Več o: Kalužna črpalka)
 
8.) Opcijsko zimski režim obratovanja ali grelec strojnice (radiator, kalorifer,...), odvisno pač od načina priprave na zimovanje in posebnosti vašega bazena    

Postopek priprave bazena na zimovanje

1.) Sunkovito kloriranje

Vsaj 10 do 15 dni pred pripravo bazena na "zimovanje" je priporočljivo vodo v bazenu "klorirati" s hitrim klorom ( npr. KLOR OXY SHOCK ali KLOR GRANULATOM), da uničite vse bakterije. Vendar zaradi hladne vode uporabite le 1/3 do 1/2 običajne količine, ki je navedena na etiketi.

 

2.) Čiščenje sten in uravnava nivoja vode v bazenu

Temeljito očistite stene bazena ter z vodnim sesalcem posesajte dno. Očistite še filter s postopkom "pranje filtra".

Za bazene, ki ostanejo napolnjeni do 2/3 vode
Znižate vodo v bazenu na okrog 20-30 cm pod višino povratnih usmernikov vode. V kolikor je v bazenu nameščen protitok ali masaža, vodo znižate za 10 - 15 cm pod naprave ali pa jo pustite za 10-15 cm nad napravo (odvisno od načina vgradnje protitoka ali masaže). V bazenu naj ostane cca 1/2 do 2/3 vode. Pazite na podvodne reflektorje, voda naj ne bo na polovici reflektorja. Reflektor lahko snamete iz ležišča in ga obtežite in potopite na dno ali pa privežete nad nivo vode. Pazite tudi na morebitne druge elemente vgrajene v vašem bazenu.

Za bazene, ki ostanejo napolnjeni do 1/1 vode
Ta korak ni potreben

 

3.) Znižate pH vode na zimski minimum

Znižate pH vode na minimum, to je pH 7,0 za poliestrske in liner bazene ali pH 7,4 za betonske bazene s ploščicami ali mozaikom.

 

4.) Priprava bazenske vode z zimskim algicidom

V kolikor nameravate spomladi vodo v bazenu zamenjati, v vodo vlijete "ZIMSKI ALGICID" (na primer CALZELOS,  ALBA SUPER ali podobno). To je poseben algicid, ki ščiti vodo pred napadom alg in preprečuje nalaganje vodnega kamna na stene bazena in s tem zelo olajša spomladansko čiščenje bazena. Zimski algicid vlijete v bazen takrat, ko v vodi ni več klora!

POSTOPEK DODAJANJA ZIMSKEGA ALGICIDA

Pri normalni trdoti vode potrebujete 1 l zimskega algicida za 20 - 25 m3 vode (odvisno od trdote vode!).

Vodo premešate tako, da ročico IZBIRNEGA VENTILA obrnete v položaj OBTOK in pustite (ventili SESANJE in SKIMMER so zaprti, odprt je ventil DNO in V BAZEN), da voda v bazenu kroži nekaj minut.

Opomba: ne priporočamo pretoka vode, v katero ste vlili »zimski algicid«, skozi filter !

V kolikor spomladi ne nameravati zamenjati vode, namesto zimskega algicida uporabite 6-kratno količino nepenečega algicida, podobno kot pri napadu alg (glej navodila na embalaži algicida).

To je 6 dl nepenečega algicida na 10 m3 vode (na primer: ALGICID SPECIAL, ali ALBA SUPER).

 

5-a.) Dela v strojnici in na filtracijskem sistemu pri bazenih, kjer bo nivo vode v bazenu nižji za 1/3 do 1/2

Električna instalacija
V zgradbi izklopite el. tok na varovalki za bazen.
V el. omarici v strojnici izklopite vsa stikala in omarico dobro zaprite.

Ventili v strojnici
V strojnici zaprete ventil DNO bazena, vse ostale ventile pa odprete in pustite, da voda izteče iz cevi: to so cevi skimmerja, povratka na usmernike, sesanje in po potrebi kanalizacijska cev. Ventile je najbolje sneti in jih shraniti. Paziti morate na tesnila.

Peščeni filter
Iz peščenega filtra izpustite vodo tako, da odprete izpust na dnu filtra. Pokrov filtra in izpust na dnu pustite preko zime odprt. Pri filtrih, ki imajo 6-potni ventil na vrhu filtra (TOP filter), je zelo dobro, če odvijete pritrditveni obroč ( dva vijaka ), da ga razbremenite. Ročico izbirnega ventila postavite na nevtralni položaj, to pomeni, da ni v nobeni poziciji, tako, da je tesnilo v ventilu v razbremenjenem položaju. Pokrov filtra in izpust na dnu pustite preko zime odprt.

Bazenska črpalka
Iz vseh bazenskih črpalk iztočite vodo tako, da odprete ventile za izpust vode (1 - 2 ventila !). Uporabite WD-40 za zaščito vrtljivih delov črpalk, ki so dostopni. V kolikor je strojnica vlažna, jih lahko spravite na suh in topel prostor v hiši (najbolje v kurilnico) ali odnesete v servisno delavnico na kontrolo.

Vodovodna napeljava
Morebitno vodovodno napeljavo zaprete že v zgradbi ter izpraznite vodovodne cev in cevi do morebitnega "dopolnjevalnega kotlička". Nameščene PVC ventile je najbolje sneti ali vsaj odpreti.

Strojnica
Izolirate pred zmrzaljo cev in ventil DNO (vreče s tervolom, Plamaflex in podobno).

Pri vkopanih strojnicah (zidane ali montažne strojnice) je priporočljivo pod vstopni pokrov položiti 2-3 plasti Plamaflexa (ali podobne) penaste izolacije. Po potrebi lahko izolirate cel strop strojnice (v kolikor ni bil že izoliran pri gradnji ! ). Zelo dobro je, da v strojnico namestite kalorifer ali el. radiator in ga vključite v pozicijo "zvezdica". Kalorifer ali radiator se sam vključi ob nizki temperaturi in tako preprečuje poškodbe v strojnici zaradi zmrzali.

Posebnost pri montažnih strojnicah

Pri montažnih strojnicah je priporočljivo, da je voda v bazenu znižana za 1/2 do 1/3 tako bodo cevi in oprema v strojnici prazne in brez vode ter tako manj občutljive na mraz.

V primerih, ko mora biti bazen napolnjen z vodo (betonski bazen ali talna voda pod bazenom, itd, ..) lahko kljub vodi v bazenu izpraznite vse cevi (skimmer, sesanje, povratki na usmernike, itd,...) tako da jih zaprete s posebnimi gumi čepi za tesnjenje in cevi v strojnici izpraznite.

 

5-b.) Dela v strojnici in filtracijskemu sistemu pri bazenih, ki bodo pozimi POPOLNOMA napolnjeni z vodo

V kolikor nimate nameščenega posebnega "zimskega režima obratovanja", so podobno kot pri bazenih, v katerih je le 1/2 do 1/3 vode vse cevi v strojnici prazne, enako tudi filter in bazenske črpalke (obtočna, protitok, itd..)

V kolikor pa imate nameščen tudi "zimski režim obratovanja" ostanejo vse cevi, filter in obtočna črpalka napolnjene z vodo, saj filtrirni sistem po potrebi občasno deluje. Vključi se pri 2-3 stopinjah C.

Pri bazenih ki ostanejo popolnoma napolnjeni z vodo, lahko filtracija bazena deluje neprestano preko cele zime !   V tem primeru poseben "zimski režim obratovanja" ni potreben.

 

6.) Gumi čepi za cevi

V primerih, ko je bazen napolnjen z vodo in želite izprazniti cevi med bazenom in strojnico lahko uporabite posebne gumi čepe za tesnjenje s katerimi hitro in enostavno zatesnite cev, nakar lahko cev izpraznite, bazen pa bo ostal napolnjen z vodo. Gumi čep lahko uporabite tudi pri ceveh v bazenih, ki so delno izpraznjeni, saj tako preprečite, da bi voda narasla in odtekala v strojnico.

 

7.) Zaščita bazena z zimskimi plovci in pokrivalom

V bazensko vodo je priporočljivo potopiti posebne zaščitne plovce - kompenzatorje ledu, ki akumulirajo pritisk ledu pri zamrznjeni površini bazena. Zaščitni plovci so za betonske bazene nujno potrebni, vsekakor pa jih priporočamo tudi za vse ostale tipe bazenov, saj preprečujejo nastajanje poškodb na bazenih zaradi ledu. Zaščitne plovce spojite skupaj v verigo, ki jo napnete po dolžini bazena. Priporočamo, da namestite v bazen vsaj dve vrsti zaščitnih plovcev, pri širših bazenih (več kot 4 m) pa tudi več vrst.

Pri bazenih s skimmerji, ki ostanejo napolnjeni z vodo, morate skimmer obvezno zaščititi s posebnim zaščitnim tulcem (na primer: Gizzmo), ki je narejen posebej za zaščito skimerjev. Iz skimmerja snamete košarico in v navoj na dnu skimmerja namestite zaščitni tulec. 

Po potrebi uporabite še gumi čepe za zapiranje cevi, ki bodo izpraznjene.

Pokrijete bazen z ZIMSKIM pokrivalom, ki ne prepušča svetlobe.

Najboljša so takšna pokrivala, ki nimajo luknjic, tako da deževnica ne more izpirati nesnage v bazen. Vendar je potrebno na takšno pokrivalo namestiti posebno "kalužno črpalko", ki preko zime črpa vodo s pokrivala. Lahko pa vodo s pokrivala občasno črpate sami s pomočjo potopne črpalke ali "natege" (s pomočjo gardena cevi voda sama odteče v niže ležeči jašek ob bazenu ali po brežini ........).

Na ta način pokrit bazen bo spomladi imel pod pokrivalom popolnoma čisto vodo.

Lahko pa bazen pokrijete s pokrivalom, ki ima na sredini poseben »izpustni jašek« ali luknjice (da se ob deževju na njem ne bo nabirala voda). Na ta način težav z vodo na pokrivalu preko zime ne boste imeli. Vendar bo dež sproti spiral nesnago v bazen, zato bazen spomladi ne bo ostal čist in boste ob odkritju bazena lahko neljubo presenečeni.

 

8.) Kalužna črpalka

Na vsakem zimskem pokrivalu, ki nima luknjic za odtok vode (luknjice niso zaželene, saj skoznje celo zimo odteka umazanija v bazen) se nabira deževnica. Preveč deževnice izpodrine vodo iz bazena in vleče zimsko pokrivalo "v bazen". Da bi to preprečili ponujamo posebno KALUŽNO ČRPALKO za prečrpavanje vode iz pokrivala. Črpalka se po potrebi sama vključi in izčrpa vodo s pokrivala.

Da bo vaš bazen vedno v pravi formi

Novice, nasveti za gradnjo in vzdrževanje bazena ter ugodnosti v spletni trgovini ditektno v vaš nabiralnik.

 

Vodiča za gradnjo in vzdrževanje

VODIČ ZA GRADNJO   VODIČ ZA VZDRŽEVANJE  

Spomladanski zagon bazena » Kako pripravim bazen na ponovno delovanje?

Vse kar morate vedeti o pripravi bazena spomladi.

PREVERI OPRAVILA

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve tukaj.