Pokličite nas za pomoč pri naročilu ali informacije o izdelkih. Več o pomoči
Titro boniteta odličnosti AAA
TITRO » Domov
 

Bazeni - oprema

Bazen vam lahko v celoti opremimo tudi mi!

Imamo več kot 20-letne izkušnje z opremo in vzdrževanjem bazenov vseh vrst. Več o gradnji in opremi bazenov si poglejte na naši spletni strani.

Poliestrski bazeni

Bazeni iz poliestra so izredno lepo izdelanih oblik in gladkih zaokroženih vogalov. Njihova glavna prednost je enostavna gradnja in vzdrževanje, ter dolga življenjska doba. V ponudbi imamo več kot 100 modelov bazenov. Več informacij najdete na naši posebni spletni strani.

Wellness oprema

Poskrbite za svoje zdravje in dobro počutje. Široka ponudba Wellness opreme. Savne vseh vrst, masažni bazeni – whirlpooli, umetne skale, solne sobe in solne terapije. Vso opremo izdelamo po vaših željah in jo strokovno montiramo.

Vodni slap za bazen » Montaža vodnega slapa

Kaj je vodni slap za bazen?

Vodni slap za bazenOb bazen se lahko namesti različne slapove, ki s svojim delovanjem popestrijo okolico bazena. Poleg dekoracije bazena, slap služi tudi (v kolikor je dovolj visok) za masažo vratu in ramen, saj padajoča voda deluje podobno kot močna vodna masaža. Slap se vedno namesti ob bazen tako, da voda pada v bazen.

Slapovi delujejo s pomočjo bazenske obtočne črpalke, ki se nahaja v strojnici bazena in črpa bazensko vodo skozi odprtino za zajem vode, ki se nahaja na steni bazena ter jo nato črpa do vodnega slapa, skozi katerega voda pada nazaj v bazen. Zajem vode naj bo čim bližje strojnici bazena in črpalki za slap.

Kam se vgradi vodni slap?

Pri vodnih slapovih sta lahko vodni slap in zajem vode iz bazena postavljana na povsem ločenih mestih in ni nujno, da sta v bazenu postavljena eden ob drugem. Vendar pazite predvsem na pravilno postavitev zajema vode - kot je opisano v nadaljevanju. Vodni slap se lahko vgradi kjerkoli ob bazenu. Zajem vode pa se vgradi čim bližje strojnici bazena, najbolje na steno bazena za katero se nahaja strojnica (glej skico) in obtočna bazenska črpalka, ki poganja vodni slap. Na ta način lahko imamo vse naprave na enem mestu, gradbena dela bodo minimalna in tudi poraba povezovalnega (cevi, ..) materiala bo precej manjša.

Ali lahko vodni slap vgradim tudi kasneje, ko je bazen že končan in v uporabi?

DA! Vendar POZOR! Ob gradnji bazena morate vgraditi elemente za odvzem vode in tlačno cev do prostora kjer se bo nahajal slap. Na ta način lahko dokončate slap s črpalko in električno opremo kadarkoli kasneje (gradnja v dveh fazah), celo več let po dokončanju bazena. To pomeni, da boste ob gradnji vgradili le skoznik za odvzem vode iz bazena in napeljali povezovalno cev do strojnice, kjer se nahaja obtočna bazenska črpalka ter drugo tlačno cev iz strojnice do mesta kjer se bo nahajal vodni slap. Okrog cevi v tlaku začasno pustite dovolj veliko odprtino za naknadno vgradnjo posebnega priključka za slap (glej skico).

Kaj če imam Montažno strojnico ali strojnico, ki je oddaljena od bazena?

V kolikor je le mogoče se zajem vode za delovanje slapu namesti na tisto steno v bazenu za katero je strojnica. V kolikor to ni mogoče v primeru strojnice, ki je oddaljena od bazena (montažna poliestrska strojnica ali zidana strojnica, klet zgradbe ob bazenu, itd) je potrebno med vgrajenim elementom in strojnico namestiti dodatne cevi za zajem vode iz bazena in povratek vode na slap. Ne priporočamo namestitve črpalke več kot od 10 m od bazena, saj se z razdaljo moč črpalke zelo zmanjšuje. Za povezavo vgradnega dela za zajem vode s strojnico priporočamo uporabo debelostenskih gibljivih PVC cevi.

Ali je izbira modela in vgradnja odvisna od vrste bazena - LINER (s folijo) ali BETONSKI bazen?

DA. Glede na vrsto bazena LINER ali BETONSKI se razlikujejo vgradni elementi za zajem vode. To je tisti del, ki je montiran v steno bazena za zajem vode iz bazena katera nato teče skozi vodni slap (glej tudi skico v nadaljevanju). Vgradni deli za zajem vode se razlikujejo glede na vrsto bazena po tem, da imajo za LINER bazene dodaten rob in tesnila kar je potrebno zaradi montaže in tesnjenja med bazensko folijo in elementi za zajem.

Elementi za zajem vode za delovanje slapu so lahko sestavljeni iz več skoznikov (minimalno dva) ali iz dveh talnih odtokov, pri betonskih bazenih lahko tudi spojke z 3" navojem in posebno rešetko, itd... Pomembno je da je površina, ki zajema vodo dovolj velika da se pri sesanju vode iz bazena ne pojavi prevelik vlek vode, ki je lahko nevaren za plavalce (plavalec se lahko "zalepi" za odvzem vode).

Vodni slap in vsi ostali deli za vodni slap so enaki ne glede na vrsto bazena.

Kateri material in naprave potrebujem za vgradnjo vodnega spala za bazene?

 

Kosovnica za vodni slap

Primer sestavnih delov, ki jih potrebujete za sestavo vodnega slapa:

1. Vodni slap, model: ŽIRAFA (veliko možnosti izbire glede na obliko, velikost, itd... glej stran SLAPOVI)
2. Vgradni element za slap - večina slapov (razen modela Royal Dolphin 300) potrebuje za namestitev slapu poseben vgrajen del v katerega se namesti slap. Ta del omogoča tesnjenje med slapom in vgrajeno cevjo. V primerih ko se bo slap nameščal kasneje se okoli cevi pusti dovolj celiko odprtino za naknadno vgradnjo tega vgradnega elementa.
3. Povezovalne cevi in spojni material - potrebna količina je odvisna od načina namestitve črpalke v strojnici
4. Ventili - običajno dva kroglična PVC ventila
5. Črpalka za vodni slap,- moč in potrebna količina pretoka vode sta odvisna od izbire in velikosti slapu. Na primer za slap Žirafa  Črpalka Astral Victoria- 0,61 kW z 11 m3/h pretoka
6. Električna omarica s potrebnimi zaščitami
7. Element za zajem vode za vsesavanje bazenske vode (na skici je primer dveh spojk z notranjim navojem 3''), še bolje pa je če uporabite dvojni odvzem za bazene s folijo ali dvojni odvzem betonske bazene
8. Sesalna spojka s 3'' navojem za spojko s 3'' notranjim navojem
9. Stikalo za vklop vodnega slapa (Več možnosti za vklop: telekomanda, stikalo v strojnici, vklop iz bazena, ...)

Ali potrebujem za vodni slap dodatno črpalko v kolikor jo potrebujem?

Priporočamo, da za vodni slap vgradite dodatno črrplako. Vodni slap v večini primerov poganja ločena obtočna bazenska črpalka. V določenih primerih se lahko uporabi tudi obtočna črpalka, ki služi za filtracijo vode v bazenu (če je dovolj močna), vendar je v takem primeru potrebno vgradit dodaten 3 potni ventil (ali kombinacijo več ventilov), ki služi kot kretnica za preusmeritev vode v slap namesto v filtracijo. V kolikor uporabite ročni ventil boste morali vsakič, ko boste vključili slap v strojnici ročno preklopiti ventil. Lahko uporabite tudi električni ventil, ki sam preklopi tok vode ob vklopu slapa vendar je le ta precej dražji. Dodatna pomanjkljivost uporabe iste črpalke je tudi ta, da vodni slap in filtracija bazenske vode ne morata delovati sočasno. To pomeni, da ko bo deloval vodni slap ne bo delovala filtracija vode in obratno. Zaradi navedenega priporočamo, da za vodni slap vgradite dodatno obtočno črpalko.

Kaj naj izberem 220V ali 380V obtočno črpalko

V kolikor imate možnost priklopa na 380V vam svetujemo, da izberete obtočno črpalko, ki deluje na 380V.

To pa zaradi tega, ker bo protitočna črpalka pri isti moči imela precej manjšo porabo elektrike zato bo delovanje bolj ekonomično. Poleg tega pa manjša amperska moč pomeni, da bodo varovalke manj obremenjene in boste posledično lahko hkrati vključili več porabnikov, brez strahu, da se bo varovalka izključil (ali bi pregorela).

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve tukaj.