Pokličite nas za pomoč pri naročilu ali informacije o izdelkih. Več o pomoči
Titro boniteta odličnosti AAA
TITRO » Domov
 

Bazeni - oprema

Bazen vam lahko v celoti opremimo tudi mi!

Imamo več kot 20-letne izkušnje z opremo in vzdrževanjem bazenov vseh vrst. Več o gradnji in opremi bazenov si poglejte na naši spletni strani.

Poliestrski bazeni

Bazeni iz poliestra so izredno lepo izdelanih oblik in gladkih zaokroženih vogalov. Njihova glavna prednost je enostavna gradnja in vzdrževanje, ter dolga življenjska doba. V ponudbi imamo več kot 100 modelov bazenov. Več informacij najdete na naši posebni spletni strani.

Wellness oprema

Poskrbite za svoje zdravje in dobro počutje. Široka ponudba Wellness opreme. Savne vseh vrst, masažni bazeni – whirlpooli, umetne skale, solne sobe in solne terapije. Vso opremo izdelamo po vaših željah in jo strokovno montiramo.

Montaža protitočne naprave za bazen

Kaj je protitočna naprava in kaj nam omogoča

Protitočna naprava za bazenNaprave za plavanje v vodnem toku omogočajo plavanje na najmanjšem možnem prostoru.

Takšna naprava Vam ne glede na velikost bazena omogoča poljuben stil plavanja proti močnemu penečemu se toku vode, ne da bi se pri tem dejansko premikali.

Napravo lahko namestite v bazene vseh vrst. Takšne naprave so lahko izdelane na različne načine in se med seboj razlikujejo. Boljše naprave omogočajo usmerjanje curka vode v vse smeri, kot tudi regulacijo njegove moči.

Kam se vgradi protitočna naprava

Protitočna naprava za bazen v strojniciNajpogosteje se naprava za plavanje proti vodnemu toku vgradi na steno bazena za katero se nahaja strojnica (glej skico). Na ta način lahko imamo vse naprave na enem mestu, gradbena dela bodo minimalna in tudi poraba povezovalnega (cevi, ..) materiala bo precej manjša.

Ali lahko protitočno plavalno napravo vgradim tudi kasneje, ko je bazen že končan in v uporabi?

DA! Vendar POZOR! Ob gradnji bazena morate vgraditi vgradni element za protitok za izbrani model plavalne naprave.  Pri izbiri vgradnega elementa pazite, da boste upoštevali tudi kateri model protitoka nameravate vgraditi v bodoče ker se vgradni elementi razlikujejo glede na model protitočne naprave. Vgradni elementi za protitoke so tako narejeni, da se jih lahko namesti na vse tipe bazenov. Pri Astralovih protitokih je potrebno za bazene s folijo dokupiti še posebno prirobnico s tesnil in vijaki, itd..

Vgradni element je pred polnjenjem bazena z vodo potrebno zatesniti do takrat, ko boste protitok dokončali.  Vgradni elementi za Astralove protitoke že imajo ves potreben pribor za tesnjenje, za tesnjenje vgradnih delov za protitoke Neptun in Ideal Swim pa je pripomočke za tesnjenje potrebno dokupiti (pišite ali kličte nas za dodatne informacije).

Pri bazenih, kjer vgadni element ne bo dostopen iz strojnice ali za vgradnim elementom ne bo zgrajen tudi večji prostor za namestitev črpalke je potrebno ob gradnji bazena napeljati še potrebne cevi do strojnice. Tik ob vgradnem elementu pa je potrebno zgraditi mali jašek za dostop do zanjega dela protitoka (glej skico spodaj).

Protitočno napravo lahko nato dokončate kadarkoli kasneje brez gradbenih posegov v bazenu.

Kaj če imam montažno strojnico ali strojnico, ki je oddaljena od bazena?

V kolikor je le mogoče se protitok namesti na tisto steno v bazenu za katero je strojnica. Možno je tudi za bazenom pripraviti poseben jašek primerne velikosti (min d=150 cm š=80 cm in v= 100 cm) v katerega se namesti črpalko protitoka.

Pri montažnih strojnicah (ki se vedno namestijo nekaj m od bazena) in strojnicah, ki so odmaknjene od bazena je potrebno med vgrajenim elementom in strojnico namestiti dodatne cevi za zajem in povratek vode na napravo. Ne priporočamo namestitve črpalke več kot 10 m od bazena, saj se z razdaljo moč črpalke zelo zmanjšuje. Za povezavo vgradnega dela protitoka s strojnico priporočamo uporabo debelostenskih gibljivih PVC cevi.

Revizijski jašek za protitok za bazen s skimmerjiVedno ko se črpalka protitoka nahaja stran od bazena za vgrajenim vgradnim elementov vedno izdela poseben mali revizijski jašek za dostop do zadnjega dela vgradnega elementa (Glej skico na levi).

Jašek naj bo velikosti minimalno cca d=40, š=40 cm, globina cca 60 cm.

V njem se bo nahajala cev za sesanje zraku in v primerih ko je črpalka oddaljena dlje od 5 m tudi elektro krmilna omarica za vklop naprave. Pokrov tega jaška naj bo vodotesen.

Ali je izbira modela in vgradnja odvisna od vrste bazena - LINER (s folijo, tudi montažni), BETONSKI ali POLIESTRSKI bazen?

NE. Vgradni deli protitočne naprave se NE RAZLIKUJEJO glede na vrsto bazena - LINER, BETONSKI ali POLIESTRSKI bazen. Vgradni del je tisti del, ki je montiran v steno bazena (pri poliestrskih in montažnih - na steno bazena) in se nato vanj vstavi maska protitočne naprave. Vgradni del protitočne naprave je tako napravljen, da omogoča namestitev tesnil in pritrjevanje s posebno prirobnico. Zaradi tega je so vgradni deli za protitok primerni za vse tipe bazenov. Za bazene s folijo in poliestrske bazene (pri nekaterih modelih) je potrebno dokupiti prirobnico s tesnili in vijaki.

 

PRIMER VGRADNEGA DELA IN DODATNIH TESNIL S PRIROBNICO ZA LINER BAZEN

Vgradni del ASTRAL PLASTIK za protitok AstralNe glede na vrsto bazena kupimo na primer vgradni del ASTRAL PLASTIK za protitok Astral SPRINT 2000 in Astral AURIC
KIT tesnil s prirobnico za LINER bazenZa LINER bazen (bazen s folijo) potrebujemo še dodatni KIT tesnil s prirobnico za LINER bazen za izbrani vgradni element.
V tem primeru za vgradni del ASTRAL PLASTIK za protitok Astral SPRINT 2000 in Astral AURIC

Kaj naj izberem 220V ali 380V protitočne naprave

V kolikor imate možnost priklopa na 380V vam svetujemo, da izberete protitočno napravo, ki deluje na 380 V.

To pa zaradi tega, ker bo protitočna črpalka pri isti moči imela precej manjšo porabo elektrike zato bo delovanje bolj ekonomično. Poleg tega pa manjša amperska moč pomeni, da bodo varovalke manj obremenjene in boste posledično lahko hkrati vključili več porabnikov, brez strahu, da se bo varovalka izključila (ali bi pregorela).

Kaj potrebujemo za vgradnjo protitočne naprave za bazene (Protitok za bazen - plavalna naprava za bazen)

Za vgradnjo protitočne naprave ilahko uporabite že pripravljene KIT komplete ali pa si protitočno napravo sestavite sami, za elementi po vaši želji.

Za izdelavo plavalne naprave lahko izberete tri načine, od te izbire pa je odvisno katere elemente boste potrebovali.

1. način - Uporaba KIT kompleta (najenostavnejša možnost):
Izberete protitok, ki bi ga radi imeli in kupite že pripravljen KIT KOMPLET. V takem kompletu je vse potrebno za izdelavo plavalne naprave (razen spojnega materiala in cevi za povezavo). Komplet vsebuje vgradni del in komplet za dokončanje z masko protitoka, črpalko, el.omarico in v nekaterih kompletuh tudi dva PVC ventila, itd...
POZOR! Za nekatere bojše verzije protitokov (na primer: Astral DVOJNI) ni izdelanih kompletov !

2. način - Izdelava z uporabo kompleta za dokončanje protitoka (izdelava v DVEH DELIH):
Izberete protitok, ki bi ga radi imeli in najprej KUPITE samo vgradni del. Vgradni del vgradite v steno bazena in po potrebi napeljete še potrebne cevi do strojnice. Nato pa protitok dokončate šele po končani gradnji bazena, lahko tudi šele čez več let ! Takrat kupite še komplet za dokončanje protitoka ali pa masko protitoka (takšno, ki paše na vgradni del) in ostale manjkajoče elemente.

3. način - Izdelava celotne protitočne naprave po meri (najtežja možnost, samo za spretne mojstre):
Nakup posameznih delov plavalne naprave. Na ta način lahko izdelate plavalno napravo po vaši meri (tudi boljše verzije plavalnih naprav ali dvojni protitok,....). Po vaši želji izberete vgradni del in masko protitoka, ki vam je všeč (pazite le da jih je možno sestaviti skupaj) in poljubno izberete tudi črpalko protitoka, električno omarico (lahko jo izdelate tudi sami....), itd...

GLEJ V NADALJEVANJU:
Seznam elementov, ki jih potrebujete za sestavo protitočne naprave glede na izbran način sestave protitočne naprave
(na koncu te strani)

KIT Kompleti za protitočne naprave

Kit komplet je najpreprostejša varianta za izdelavo protitočne plavalne naprave saj že vsebuje vse ključne potrebne dele za montažo in sestavo protitočne naprave razen potrebnih cevi in spojnega materiala.

V kompletu so tako že zajeti:

  • vgradni del z masko protitoka
  • primerna protitočna črpalka
  • električna omarica s presostikalom in zaščitami
  • pri nekaterih modelih tudi dva PVC ventila

Pozor! Poleg KIT kompleta za protitočno napravo je potrebno kupiti še potrebno količino povezovalnih cevi in spojnega materiala. Potrebna količina povezovalnih cevi se razlikuje v odvisnosti od načina vgradnje. V kolikor bo črpalka za protitok nameščena takoj za vgradnim elementom zadostuje le nekaj metrov trdih debelostenskih PVC cevi. V primerih, ko se črpalka nahaja več metrov stran od vgrajenega elementa za protitok, pa bodo potrebne še posebne gibljive PVC cevi.

Glej tudi primer protitočne plavalne naprave s skico v nadaljevanju.

KIT komplete najdete na povezavi: KIT kompleti za protitočne naprave

Protitočne naprave po MERI

Nekatere protitočne plavalne naprave lahko kupujete tudi "po kosih", kar pomeni, da se namesto za KIT komplet odločite za nakup posameznih elementov iz katerih sestavite plavalno napravo sami. Vendar pazite, saj se vseh vrst protitokov ne da kupiti po delih. Nakup posameznih delov protitočnih naprav pride v poštev tudi, ko doma že imate primerno črpalko za plavalno napravo ali pa imate samo nekatere dele protitoka (na primer vgradni element z masko). Pri sestavi protitoka po meri lahko tudi poljubno izberete vgradni del in masko protitoka in primerno črpalko (dražja maska, cenejša črpalka ali obratno).

Pri sestavljanju protitoka pazite:

  • da izberete vgradni element s pripadajočo masko protitoka
  • da v primerih bazenov s folijo dodate še KIT za tesnjenje
  • da izberete primerno črpalko

Električno opremo protitoka lahko izdelate sami ali dokupite potrebno el. omarico z osnovnimi zaščitami in posebnim presostikalom za vklop.

 

PRIMER: PROTITOČNA PLAVALNA NAPRAVA "ASTRAL AURIC"

 

Kosovnica za protitočno napravo
 
 

Seznam elementov, ki jih potrebujete za montažo protitočne naprave

Spodaj je naveden seznam elementov, ki jih potrebujete za sestavo protitočne naprave glede na izbrani način sestave:

 

PRIMER SESTAVNIH DELOV, KI JIH POTREBUJETE ZA SESTAVO PROTITOČNE NAPRAVE Z UPORABO KIT KOMPLETA
1.
Vgradni del ASTRAL PLASTIK za protitok AstralKIT komplet za protitok
2.
KIT tesnil s prirobnico za LINER bazen PO POTREBI: KIT tesnil za LINER bazen (v primeru vgradnje protitoka v LINER bazen)
Primer: KIT tesnil s prirobnico za LINER bazen
3.
Povezovalne cevi in kolena

Povezovalne cevi in kolena (sesalna fi 75 in tlačna fi 63)
Primer: Trda PVC cev, koleno 90, druga kolena, ...
Število in oblika kolen ter dolžina cevi sta odvisni od postavitve in oddaljenosti strojnice od protitočne naprave!

 

PRIMER SESTAVNIH DELOV, KI JIH POTREBUJETE ZA SESTAVO PROTITOČNE NAPRAVE Z UPORABO KOMPLETA ZA DOKONČANJE PROTITOKA
GRADNJA V DVEH FAZAH
1. FAZA - Material, ki ga potrebujemo ob gradnji bazena
1.
Vgradni del ASTRAL PLASTIK za protitok AstralVgradni del za protitočno napravo
Primer: vgradni del ASTRAL PLASTIK za protitok Astral SPRINT 2000 in Astral AURIC
2.
KIT tesnil s prirobnico za LINER bazen PO POTREBI: KIT tesnil za LINER bazen (v primeru vgradnje protitoka v LINER bazen)
Primer: KIT tesnil s prirobnico za LINER bazen
4.
Povezovalne cevi in kolena

POZOR!
V primeru, da strojnica ni takoj za vgradnim elementom protitoka ali za vgradnim elementom protitoka ni posebnega jaška za črpalko protitoka, potrebujete še potrebno količino povezovalnih cevi in spojnega materiala za povezavo med vgradnim elementom in strojnico že v prvi fazi gradnje.

Povezovalne cevi in kolena (sesalna fi 75 in tlačna fi 63)
Primer: Trda PVC cev, posebna gibljiva PVC cev, koleno z dolgim lokom, ali običajno koleno 90, druga kolena, ...
Število in oblika kolen ter dolžina cevi sta odvisni od postavitve in oddaljenosti strojnice od protitočne naprave!

2. FAZA - Material, ki ga lahko vgradimo kasneje, ko bazen že obratuje (tudi čez nekaj let)
3.
Komplet za dokončanje protitokaKomplet za dokončanje protitoka
Primer: Komplet za dokončanje protitoka ASTRAL AURIC - črpalka MARLIN 2,2kW 220V ali 380 V
4.
Povezovalne cevi in kolena

Povezovalne cevi in kolena (sesalna fi 75 in tlačna fi 63) za dokončanje del v strojnici
Primer: Trda PVC cev, koleno z dolgim lokom, koleno 90, druga kolena, različne deljive spojke, ventili, ...
Število in oblika kolen ter dolžina cevi sta odvisni od postavitve in oddaljenosti strojnice od protitočne naprave!

 

PRIMER SESTAVNIH DELOV, KI JIH POTREBUJETE ZA SESTAVO CELOTNE PROTITOČNE NAPRAVE PO MERI
1.
Vgradni del ASTRAL PLASTIK za protitok AstralVgradni del za protitočno napravo
Primer: vgradni del ASTRAL PLASTIK za protitok Astral SPRINT 2000 in Astral AURIC
2.
KIT tesnil s prirobnico za LINER bazen PO POTREBI: KIT tesnil za LINER bazen (v primeru vgradnje protitoka v LINER bazen)
Primer: KIT tesnil s prirobnico za LINER bazen
3.
Maska protitoka

Maska protitoka
Primer: Maska protitoka ASTRAL SPRINT 2000 z ročaji

4.
Povezovalne cevi in kolena

Povezovalne cevi in kolena (sesalna fi 75 in tlačna fi 63) za dokončanje del v strojnici
Primer: Trda PVC cev, koleno z dolgim lokom, koleno 90, druga kolena, različne deljive spojke, itd...
Število in oblika kolen ter dolžina cevi sta odvisni od postavitve in oddaljenosti strojnice od protitočne naprave! Pri cevnih instalacijah do oddaljenih strojnic priporočamo uporabo gibljivih PVC cevi

5.
VentiliVentili (na sesalnem delu fi 75, na tlačnem delu fi 63)
Primer: Ventil za lepljenje 
6.
Protitočna črpalka

Protitočna črpalka, če je možno priporočamo 380V, npr. 
Primer: 380 V črpalka za protitok ASTRAL Doll MARLIN 2,2 kW 55-60 mc/h
Primer: 220 V črpalka za protitok ASTRAL Doll MARLIN 2,2 kW 55-60 mc/h

Ali katerikoli druga črpalka za protitoke

7.
Električna omarica s termozaščitoElektrična omarica s termozaščito črpalke in presostikalom (omarice so različne glede na moč črpalke in vrsto izvedbe 220 ali 380 V)

 

POMEMBNO!
Pri izbiri posameznih elementov je pomembno, da vedno izberete vgradni del z primerno masko za protitok, poljubno pa lahko menjate protitočno črpalko in el.omarico in ves spojni material (cevi, ventili, kolena...)

Posamezne vgradne elemente za protitočne plavalne naprave ter črpalke za protitočne plavalne najdete na strani:

Vgradni elementi za protitočne plavalne naprave

Črpalke za protitočne naprave

 

 

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve tukaj.